Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Wereldwijd geleverd
  • 10 jaar garantie
  • Beste prijs/kwaliteit

ouderdom bij honden, wat nU?

Zodra honden ouder worden is het cruciaal om hun gezondheid nauw in de gaten te houden. Wanneer honden senior worden gaat dit namelijk regelmatig gepaard met diverse ouderdomskwalen. Maar wanneer zijn honden officieel oud? Wat zijn precies de symptomen? En de allerbelangrijkste vraag: wat kan ik doen om mijn oudere hond zo goed mogelijk te verzorgen en zo oud mogelijk te laten worden? In deze blog zullen wij deze vragen beantwoorden.

Ouderdom

wanneer is een hond oud? 

Wanneer een hond als ‘oud’ wordt gezien verschilt sterk per hond. Dit is deels te danken aan het hondenras. Zo worden grotere honden sneller oud dan kleine honden. Grote honden zijn senior vanaf 7 en soms zelfs 6 jaar. Middelgrote honden worden senior per de leeftijd van 8 jaar. Kleinere honden daarentegen zijn tot maar liefst hun 10e junior. Dit komt natuurlijk niet zo specifiek als hierboven beschreven. Er zijn allerlei factoren van invloed op de kwaliteit van het leven van uw hond. Gezondheid heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Naarmate honden ouder worden gaat dit helaas vaak samen met gezondheidsgebreken. Wat valt op?

ouderdomsverschijnselen 

Het risico op ouderdomskwalen neemt dus toe vanaf een gemiddelde leeftijd van 8 jaar. Honden worden zowel fysiek als mentaal steeds ouder. Gedragsveranderingen als gevolg van ouderdom kun je terugzien in bijvoorbeeld angstig gedrag voor bepaalde mensen of situaties, afnemende motivatie om te spelen of te wandelen, een verstoord leefritme (denk aan onzindelijkheid, vergeetachtigheid, een slechter reactievermogen en/of diepere slaap). Uw hond kan sneller gedesoriënteerd raken in zijn of haar omgeving. Dit hangt vaak samen met afnemend gezichts- en gehoorvermogen. Oudere honden reageren minder alert op geluidsprikkels, luisteren slechter en zullen ook minder snel personen en plekken herkennen.

Sommige honden krijgen zelfs te maken met staar, waarbij er vertroebeling op de lens van het oog ontstaat. Andere ouderdomsongemakken waar uw hond te maken mee kan krijgen zijn gebitsproblemen (ontstoken tandvlees of een slechte adem), artrose/gewrichtsslijtage, hart- en/of nierproblemen, overgewicht, suikerziekte, tumoren, incontinentie en dementie. Veel van de verschijnselen staan met elkaar in verband. Zo kan een gebitsontsteking via de bloedbaan hart- en nieraandoeningen veroorzaken en kan overgewicht hartproblemen of artrose verergeren en de stofwisselingsziekte (suikerziekte) voeden.

3 tips om uw hond jong te houden

  1. Houd uw hond mentaal bezig. Daag uit met nieuwe prikkels en door vaardigheden aan te leren. Zo blijft het brein van uw hond scherper en langer goed functioneren.
  2. Zorg voor voldoende beweging en regelmaat. In plaats van één lange wandeling kunt u met een oudere hond beter vaker máár korter naar buiten toe.
  3. Laat uw hond jaarlijks controleren door de dierenarts. Ouderdomsgebreken kunnen namelijk lang onopgemerkt blijven en het is beter om er vroegtijdig bij te zijn.

Veel ouderdomsverschijnselen staan in relatie met bewegen. Artrose maakt bewegen moeilijk maar daarentegen nog belangrijker. Een verminderd uithoudingsvermogen en zware ademhaling kunnen wijzen op een slechte conditie maar ook op hartproblemen. Overgewicht is weer het gevolg van te weinig verbranding. Oudere honden zijn simpelweg minder actief maar krijgen doorgaans dezelfde hoeveelheid voedsel binnen.

Voldoende beweging is natuurlijk niet uitsluitend belangrijk zodra uw hond senior wordt. Een hondenloopband kan helpen bij het (vroegtijdig) onderhouden van conditie en het aansterken van het lichaam op een veilige, leuke manier. Meer informatie hierover?

Voordelen van een Dogmill