Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Wereldwijd geleverd
  • 10 jaar garantie
  • Beste prijs/kwaliteit

sporten met hond? dat kan!

Als u een jachthond, sporthond of een werkhond hebt, dient u elke dag relatief lang met uw hond te wandelen of bewegen om hem te voorzien in zijn energiebehoefte. Sporthonden zijn honden die heel actief zijn en veel worden getraind. Het behalen en behouden van een optimale conditie vereist veel inspanning. Hondensport is de overkoepelende term voor sportieve activiteiten die, veelal in competitieverband, door of met uw hond worden beoefend. Het sporten met hond en het in conditie krijgen en/of houden van een sporthond zijn de onderwerpen die in deze blog centraal staan. 

 

Blog 5

Hondensporten

Mocht u het leuk vinden om samen met uw hond actief bezig te zijn is het de moeite waard om uzelf te verdiepen in hondensport. Onder hondensporten vallen niet alleen sporten als agility en dog frisbee, maar ook het werken met uw hond zoals pakwerk, reddings- en speurwerk. Bij agility draait het om het zo snel mogelijk afleggen van parcours met hindernissen. U kunt de sport zowel recreatief als professioneel uitvoeren. Net als agility is dog frisbee een leuke, plezierige en actieve hondensport waar het uithoudingsvermogen van honden op de proef worden gesteld. Andere populaire hondensporten zijn canicross, dog dance, flyball en treibball.

Naast dat het sporten met je hond leuk is, zijn sommige hondensporten in de praktijk ook heel nuttig. Het uitzonderlijke reukvermogen, de opsporingsdrift en het jachtinstinct van sommige honden is bewonderenswaardig. Een reddingshond moet daarbuiten makkelijk en snel kunnen bewegen en bestand zijn tegen extreme weeromstandigheden. Reddingswerk kan als sport, maar ook echt als werk worden uitgeoefend. Dit vraagt om een flinke dosis uithoudingsvermogen en gehoorzaamheid. In principe kan ook elke hond speuren, hoezeer een hond wel voldoende motivatie moet hebben om volgens een opdracht een spoor uit te werken.

Sporthond in conditie

Om uw hond fysiek en mentaal in conditie te krijgen bestaat er fitnesstraining voor honden. U krijgt een hond in een goede conditie door een continuïteit van energieke lichaamsbeweging en goede voeding. Voor een sporthond is het daarbuiten van belang om hem te laten presteren. Om uw sporthond in optimale conditie te houden, voor te bereiden op een wedstrijd of te laten herstellen is een sportmassage aan te raden.

Een Dogmill kan voor sporthonden het ultieme middel vormen om zo vaak als nodig of wenselijk een goede workout te realiseren waar zowel kracht en conditietraining te pas komen. Uw hond kan het maximale uit een training op een treadmill halen omdat hij de duur en de snelheid volledig zelf kan bepalen. Gelijktijdig biedt een Dogmill voldoende veiligheid en stabiliteit.

Conclusie

Het actief trainen van uw hond is onvermijdelijk als u wil sporten met uw hond op recreatief of wedstrijd niveau. Speciale voeding is essentieel voor het lichamelijk herstel van een sporthond. Indien u geïnteresseerd bent in sporten met uw hond is het aan te raden om op zoek te gaan naar een gedeelde drive. Het in conditie houden van uw fitnesshond vraagt om veel beweging. Een hondenloopband kan voor u de uitgelegen kans zijn om het proces van oefening te vereenvoudigen. Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Wij staan u graag te woord!  

Neem contact op