Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Wereldwijd geleverd
  • 10 jaar garantie
  • Beste prijs/kwaliteit

hoeveel km mag een hond lopen?

Elke hond heeft voldoende beweging nodig om fit en gezond te blijven. Door te lopen met uw hond train je zijn uithoudingsvermogen én versterk je zijn spieren. Het verschilt per hondenras en leeftijd van uw hond hoeveel kilometer lopen per dag goed is. Zo lopen grote honden gemakkelijker lange afstanden dan kleinere honden. Maar: hoeveel km mag een hond lopen? Als je hier benieuwd naar bent, lees dan vooral deze blog.

 

Blog 4

Het ideaal is om een hond gemiddeld drie tot vier keer per dag uit te laten. In de ochtend, de middag, de avond en voor het slapen gaan. In deze blog lichten we uit hoe lang lopen gebruikelijk is. Daarin maken wij een onderscheid tussen hondenrassen en hondenleeftijden. Tot slot zoomen we in op de verschillen tussen het maken van een buitenwandeling en het gebruik van een Dogmill.

Hoe lang mag een hond lopen?

Er zijn in feite geen specifieke vuistregels voor hoe lang een hond mag lopen. Wel is er een verschil bekend tussen hondenleeftijden. Puppy’s hebben veel minder beweging nodig dan volwassen honden. Op jonge leeftijd kunnen er namelijk relatief snel gewrichtsproblemen ontstaan. Voor een puppy wordt daarom geadviseerd om vier tot vijf keer per dag een klein rondje te lopen.

De maximale totaalduur van de dagelijkse wandelingen met een pup kan uitgerekend worden. Hier en daar wordt gesteld dat u tien minuten per levensmaand moet hanteren. Voor een pup van twee maanden betekent dat dus twintig minuten wandelen per dag. Wanneer uw pup volgroeid is, kunt u volop met hem gaan wandelen.

Uitgaande van een volwassen hond met een goede gezondheid, wordt er gemiddeld twee uur beweging per dag vereist. De dagelijkse lichaamsbeweging moet in ieder geval uit één lange wandeling van (ruim) één uur bestaan. Het is belangrijk dat u elke dag actief blijft wandelen. Dit is goed voor het uithoudingsvermogen, de balans, hersenfuncties en coördinatie van uw hond.

Voor een kleinere hond is een lange wandeling van een half uur tot één uur waarschijnlijk genoeg. Verder heeft een grote hond met een hoog energielevel sneller de behoefte aan een wandeling van anderhalf uur. Sporthonden daarentegen kunnen met gemak een wandeling van twee tot drie uur aan. Als honden genoeg lichaamsbeweging krijgen zullen ze binnen een stuk rustiger zijn dan wanneer ze zich vervelen. Dit geeft u als baasje een duidelijk houvast.

Zodra uw hond ouder wordt is het belangrijk om de gewrichten in een goede conditie te houden. Dit om zijn spierkracht te beschermen, maar ook om overgewicht tegen te gaan. Het is verantwoord om met uw seniorhond meerdere keren een korte wandeling te maken dan minder vaak een langere wandeling. Drie keer per dag een ommetje van twintig minuten is hierin een goed uitgangspunt. Mocht uw hond last hebben van zijn gewrichten, is zwemmen een goed alternatief voor wandelen. Zwemmen is namelijk minder belastend voor het hondenlichaam.

Verschillen buitenwandeling en gebruik Dogmill

Als u buiten met uw hond loopt kan hij niet echt de snelheid en de afstand bepalen. Op het moment dat uw hond nog energie over heeft na een wandeling is dit voor een baasje moeilijk te lezen. Het kan ook zijn dat u niet altijd de tijd heeft om te voldoen aan de gewenste energiebehoefte of dat de weersomstandigheden niet meezitten. Mede om deze redenen is een Dogmill een uitstekend alternatief voor het lopen met uw hond.

Door de vlakke en buigbare ondergrond van de Dogmill kan uw hond op een zeer veilige en beheerste manier (extra) lopen en/of rennen. Het gebruik van een treadmill geeft natuurlijk niet de natuurbeleving zoals normaalgesproken. Zo is er minder socialisatie met andere honden en kan uw hond zijn behoefte niet doen. Toch bieden de Dogmills een hoop toegevoegde waarde.

Het mooie van een treadmill is dat uw hond zelf kan bepalen hoe lang of hoe snel hij wil lopen. Zodra hij er genoeg van heeft, uitgeput is of zijn energiebehoefte heeft vervuld kan hij de hondenloopband zelfstandig stilzetten. Dit kan van pas komen wanneer u wandelingen wil vervangen of als u uw hond extra beweging wil bieden.

Conclusie

Het in conditie houden van de gewrichten is voor elke hond van belang. Voor pups of oude honden is het beter om vaker kortere wandelingen te maken. Volwassen honden hebben juist meer behoefte aan een dagelijkse grote wandeling. Een kleine of grote hond, actief bewegen is cruciaal voor de conditie en spierkracht. Als baasje vraagt dit de nodige tijd en aandacht.

Een Dogmill is een geschikt, aanvullend instrument om uw hond altijd te kunnen voorzien in zijn energiebehoefte. Zo kan uw hond met behulp van een treadmill genieten van een (extra) dosis plezierige, verantwoorde en uitdagende activiteiten. Met als gevolg een flinke tijdsbesparing voor u als baas! Benieuwd naar de werking van onze hondenloopbanden? Neem dan contact met ons op.

Contact met Dogmills