Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Wereldwijd geleverd
  • 10 jaar garantie
  • Beste prijs/kwaliteit

Is mijn hond te dik? Wat betekent dit?

Overgewicht bij honden ontstaat vaak door te veel voeding in combinatie met een gebrek aan beweging. Op het moment dat lichaamsvet zich opstapelt, ontstaat er gewichtstoename. Als uw hond te dik is kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen.

 

Blog 2

Obesitas bij honden kan net als bij mensen allerlei problemen en blessures veroorzaken. Zo heeft een hond met overgewicht meer moeite met bewegen, waardoor zijn gewrichten sneller belast raken. Hierdoor kan er onder andere artrose ontstaan. Zo’n ontsteking van de gewrichten maakt bewegen en afvallen nog moeilijker. Dus is uw hond te zwaar? Wij zoomen in deze blog in op de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij honden en op de vraag ‘wanneer is een hond te dik?’.

Oorzaken te zware honden

Net zoals bij mensen, slaat het hondenlichaam vet op zodra er meer calorieën worden geconsumeerd dan dat er verbrand worden. Dit ontstaat door te veel eten en/of door te weinig beweging. Andere factoren die een aanleiding kunnen vormen van overgewicht zijn leeftijd, het hondenras, castratie of sterilisatie en ziekte.

Oudere honden zijn doorgaans minder actief omdat bewegen moeilijker gaat. Verder is het bekend dat sommige rassen gevoeliger zijn om sneller zwaarder te worden. Zo zijn labradors vaak te dik. Door castratie en sterilisatie ontstaat het gevaar dat de eetlust van een hond toeneemt en het verbranden van calorieën minder snel dan normaal gaat. Een dieet kan de mate van gewichtstoename wel degelijk beperken. Als laatste kan een aandoening nog een oorzaak zijn van overgewicht. Denk hierbij aan een slecht werkende schildklier.

Gevolgen hond met overgewicht

Honden met obesitas hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen bestaande uit verschillende soorten risico’s. Honden die te dik zijn lopen het algemene risico van een verkorte levensverwachting. Dit is te wijten aan een slechtere conditie en traagheid. Overtollig vet drukt tenslotte op de luchtwegen en het hart, waardoor bewegen moeizamer gaat. Dit leidt weer tot een verhoogd risico op hart- en longproblemen. Te zware honden hebben ook een grotere kans op blaasproblemen en suikerziekte. Door leververvetting gaat de lever van een hond steeds meer vet opslaan in de levercellen. Dit kan resulteren in meer vermoeidheid en pijn in de buik.

Zoals al naar voren kwam ontwikkelen honden met overgewicht op den duur ook artrose. Bot- en gewrichtsproblemen zorgen ervoor dat bewegen zwaarder maar ook pijnlijk wordt. Dit heeft als gevolg dat honden minder kunnen of willen bewegen, wat niet ten goede komt aan de obesitas. Honden met veel vet onder de huid zijn ook lastiger te opereren en hebben daardoor een duidelijk verhoogd risico bij chirurgie en narcose. Tot slot ontwikkelen de meeste honden met overgewicht huid- en vachtproblemen en is de kans op oververhitting bij warm weer veel groter. Kortom, honden met overgewicht lopen een hele hoop risico’s.

Wanneer is een hond te dik?

In 2020 was ongeveer 35 procent van de honden te zwaar. Volgens experts loopt dit percentage elk jaar op. Dit is als je kijkt naar de eerdergenoemde gevolgen geen goed nieuws. Veel mensen zijn zich niet bewust van alle risico’s of van wanneer er überhaupt sprake is van overgewicht.

Het ideale gewicht voor een hond is afhankelijk van de grootte, de leeftijd, het ras en de mate van activiteit. Mocht u het vermoeden hebben dat uw hond te zwaar is, is het verstandig om langs de dierenarts te gaan. Uw dierenarts kan u namelijk vertellen wat het ideaalgewicht voor uw hond is en een gewichtscontrole uitvoeren. Indien er overgewicht wordt vastgesteld kan er een speciaal dieet, meer beweging of een regelmatige controle worden aangeraden.

Conclusie

Het is dus belangrijk dat de voeding en de activiteit van uw hond in balans zijn en blijven. Een extra wandeling of workout kan daarin niks kwaad. Een hondenloopband biedt uw hond de gelegenheid om op een verantwoorde manier conditie op te bouwen en gewicht te verliezen, zonder spieren te overbelasten. Met hulp van een Dogmills treadmill kan uw hond met overgewicht in een rechte lijn lopen en gecontroleerd de afstand en snelheid bepalen en/of vergroten. Bent u benieuwd hoe u uw hond kunt laten afvallen? In de volgende blog geven wij u tips. 

Lees hier verder